ELASTISCH VOEGWERK AET

Tekstvak:      Wat is elastisch Voegwerk ?

Door bij het bouwen of verbouwen van een woning gebruik te maken van elastische voegen kan men ervoor zorgen dat het project een langere levensduur heeft dan wanneer men gebruik zou maken van conventioneel voegwerk. Elastisch voegwerk kan onder andere bestaan uit siliconenkit. Dergelijke voegen kan men vaak zowel binnen als buiten toepassen om ervoor te zorgen dat er geen vocht of tocht door kan komen.Elastische voegen kunnen worden toegepast op allerlei manieren zoals uitzettingsvoegen zoals die bij de bouw worden gebruikt, voegen die zich tussen natuurstenen bevinden die als gevelbekleding fungeren maar ook voor voegen die tussen architectonisch beton zitten kan men elastische voegen gebruiken. Daarnaast kunnen elastische voegen worden aangebracht aan ramen en tussen structurele beglazing. Verder zijn dergelijke voegen inzetbaar als uitzetvoeg in vloeren, als akoestische voeg, als elastische en tevens brandwerende voegen maar ook in combinatie met een schimmelwerendmiddel als voeg in bijvoorbeeld een badkamer of toiletruimte.Het gebruik van elastische voegen in de sanitaire ruimtes is waarschijnlijk de meest bekende toepassing. Maar door de goede resultaten die ook op andere gebieden worden geboekt wordt het gebruik van elastische voegen steeds populairder en ziet men er steeds vaker de voordelen van in. Waar bijvoorbeeld voorheen de terraselementen nog verzakten, doordat er vocht tussen en onder kon komen, liggen ze heden ten dagen nog keurig op hun plaats wanneer men er elastische voegen tussen heeft aangebracht. Zelfs onder invloed van allerlei verschillende weersomstandigheden blijven deze voegen elastisch waardoor de elementen netjes op hun plaats blijven zitten.

Bij het renoveren, verbouwen of bij de bouw van een huis wordt vaak gewerkt met verschillende soorten kit. Werden vroeger de voegen van tegelwerk, naden bij kozijnen en voegen bij muren, deuren en dergelijke nogal eens opgevuld met cement,tegenwoordig heeft men ontdekt dat de levensduur van het opgeleverde werk aanzienlijk verlengd wordt door elastisch voegen.

In principe kun je alle voegen en naden die beweegbaar zijn voegen met elastische kit. Veel naden bewegen onder invloed van warmte, kou en vocht. Bij het ouderwetse voegwerk ontstonden barsten en lieten na verloop van tijd zelfs stukken voegwerk los onder deze invloeden. Door het gebruik van elastische kit kan dit nietmeer gebeuren. Zoals het woord al zegt worden de voegen elastisch en gaan mee met het uitzetten en inkrimpen van de voegen.

Meestal wordt vooral door particulieren gekozen voor siliconenkit. De elastische voegen geven buiten het voordeel dat ze langer in goede conditie zijn nog andere voordelen. Zo werken elastische voegen isolerend en vochtwerend en kunnen ze zowel binnen als buiten aangebracht worden. Vooral bij de bouw van nieuwe huizen wordt tegenwoordig veelvuldig gekozen voor elastische voegen na het plaatsen van ramen, tussen beton maar ook bij natuursteen.

De elastische voegen dempen het geluid tussen verschillende verdiepingen maar ook van buiten naar binnen.Het vaakst gebruiken we als particulier elastische voegen op het toilet en in de badkamer. We vullen er de betegelde ombouwen van douchebak en bad mee en maken er de voegen en naden mee dicht rond de fonteintjes, wasbakken, toiletten en gebruiken de elastische voegen als afwerkingmaterialen bij het plaatsen van een bad, douchewand of douchebak. De meeste soorten kit zijn milieuvriendelijk en bovendien brandwerend waardoor de elastische voegen ook bijdragen tot de veiligheid in en rond het huis. De elastische voegen zijn gemakkelijkschoon te houden, ze zijn overschilderbaar en in de badkamer en op het toilet kunnen ze in combinatie met schimmelwerende middelen aangebracht worden.Steeds meer en meer bedrijven hebben ondertussen ook hun weg naar het elastisch opvoegen gevonden daar het aanbod aan goede aannemers die dit opkitwerk uitvoeren de laatste jaren enorm gegroeid is.